Monday 17 December 2012

Nasi Ayam Budget 2012

Bismillahirrahmanirrahim

For the first time,, presenting..... jeng, jeng, jeng

"Nasi Ayam Budget 2012"


Phew, phew, phew.. this is my time first time for sharing my cooking here..gtuuuu, kecoh sanagt..padahal nasik ayam jer kot.. :P

sekrang kan cuti sem.. padahal member2 lain sume dok makan masakan mak kat rumah..lagi best..lagi meliurkan..sob3x. xpe rabu nih aku balik rumah lagi..(sedapkan hati) but , actually,,i will never never n ever regret with my decision for deciding to do part time tuition n part time herbalife this semester break.. i'm proud of myself..wokayyy..

sebab, aku memang decide cuti sem nih, i would like to do SOMETHING MEANINGFUL & BENEFIT to others.. That is why I chose herbalife n tuition.. bakpo gituh? meaningful n benefit?? maksudnya.ade terjemahan atau skema jawapan?? ada2..dunt worry..

Herbalife?? kenapa?? : 
Alhamdulillah aku sangat, sangat, sangat, sangat, sangat suka part time HERBALIFE.. (Amboi perlu ke sangat sampai 5x tuhh, ;P Menunjukkan kesukaan yang teramatlah ^__^).
                                 

Aku betol2 nak buat herbalife seriusly cuti nih, aku ikhlas nak bantu lagi ramai
kawan2, sedara-mara n rakyat malaysia untuk menjadi lebih sihat.            
                  
" Kepada semua coachee yang tengah on program, please displin, konsisten, follow jer ape yang saya cakap (cewwah tibe2x saye).. betol..saye bukan nak jual produk sebab saya bukan jurujual tapi saya ialah bakal cikgu (sempat lagi) yang part time menjadi wellness coach utuk bantu anda dapat result kesihatan yang lebih baik ^_^ macam yang saya dan family dah dapat ^_^ benda baik kena share dengan orang lain.kalau tak makruh nanti..ha3 ..memandai jer.

Tuition?? kenapa lak : 
yessss,, aku kan future teacher to be..so, i need to have experiences to teach students..right? so for me, tuition nih memng foundation untuk aku practice skill as a teacher.. lagipon kitorang bukan kena ajar subjek major yang kitorang ambil di maktab.ikut suka hati akak tusyen tu je la bagi (alaaa, tapi its really good, because it just like the situation at school nanti yang mane, guru besar akan suruh jer kita ajar subjek yang perlukan tambahan cikgu ^_^ kira boleh practice siap2 lanih..get ready untuk praktikum nanti lah kirenya gituuuu... wahh2x

                           

Eh!!2x..kejap2x..kenape macam content x allign dengan tajuk post nihh.. errr..maaf sebab lari topik.. ok, kita berbalik semula kepada cerita dan sejarah di sebalik nasik ayam tadi..

senang gile kot masak nasi ayam..nasi ayam saya nih diberi nama nasi ayam budget,, sebab bahan2 xcukup sebenarnye,, tapi no problem still sodap n meletop uolls.. (perasan, nak muntah :p)

ade orang mintak resipi ke.ehh, xnak pon, i nak share jugak.x kiraa.. ha3 tapi saya bagi resipi ibunda laaa, resipi complete punya..nasik ayam budget ni puan2, sangat sesuai dimasak oleh student yang biasanya lari budget dan berkira gila nak beli barang takut lebih budget..ha3 pasal tulaa namanya nasik ayam budget 2012 :)

so puan2 dan tuan2 boleh la mencuba yeh (jangan malu2x jangan segan2 naaaa)
(Kira budget tok satu family makan la nih)..tapi sorri i x ambil gambar step by step, so step hiasan sahajelah :) amik kat google saje :) yang nih resipi nasi ayam orang kaya (sebab cukup budgetnya)

BAHAGIAN AYAM

1 ekor ayam potong la ikut suka korang..xnk potong langsung pon xpa (melampau). Buangkan separuh dari kulit dan asingkan kaki, bahagian sayap dan tengkuk (utk sup)
2 inci halia
8 biji bawang merah
8 ulas bawang putih
3 sudu besar kicap
1 sudu besar gula
1 sudu besar garam halus (secukup rasa)
1 sudu besar serbuk kunyit

******
1. Kisar semua bahan kecuali ayam. Rasakan dihujung lidah, jika kurang masinnya tambahkan sikit garam. (Ayam tak perlu masin sangat sebab nanti ianay dimakan dengan sos dan sambal kicap) Biar sedang-sedang je rasanya.
2. Perapkan ayam yang dibelah empat tadi dengan bahan kisar. Perap sekurang2nya sejam atau lebih. (Kalau tak sempat pun tak apa, biar dia meresap jap, terus masuk oven!)
 3. Ada tiga teknik utk masak ayam perap ni. Teknik pertama, goreng hingga garing dan ianya akan jadi agak kehitaman sikit tapi rangup dari bahan perapan tu sedap. Yang kedua terus bakar atas pemanggang biasa atau dalam ketuhar (letak atas gril) sampai masak.
Ini namanya "kombinasi teknik, kukus, gril, panggang" ala macam iklan yang selalu tengok masa "masterchef selebriti' tu! Ahaks!

                           
kasi perap dulu ayam dia


ayam yang menjadi pembuka selera, kalo saya lah, saya suka goreng garing, kasi rupa dia macambuntut kuali,, lagi garing lagi sodap,, ade orng suka daging ayam lembut2, terpulang pada anda ^_^

SUP AYAM


Bahagian  ayam yang boleh dicedok, dirobek, dipatahkan (atau kata kerja lain yang lebih sesuai (~..~) (sayap, kaki, leher, hati pedal dll)
(kadang-kadang saya masukkan juga ayam dalam seketul dua yang dipotong kecil-kecil)
Rempah kasar - kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, cabe, lada hitam, ketumbar, bunga cengkih
(kalau ada 4 sekawan tu je pong dah ok) 4sekawan sngt penting okey..tanpa kawan siapa lah diri ini..betol x
2 inci halia
6 biji bawang merah kecil
6 ulas bawang putih
4 biji kentang
2 batang karot
daun bawang, daun sup (dalam nasi ayam budget aku xletak pon menatang nih)
2 sudu teh kiub pati ayam (tak ada pongg takpe) alternative untuk menyedapkan jer
garam dan perasa secukupnya
1 senduk minyak masak

*****
                                 
bawang putih n merah (bukan sinetron), halia dan 4 sekawan

supp ayam, sodap dimakan begitu saja..

1. Panaskan 1 senduk minyak. Tumiskan rempah kasar dulu hingga naik baunya. Kemudian masukkan hirisan bawang dan halia. Goreng hingga agak garing (jangan hangit pulak) 
2. Masukkan ayam dan secawan air. Tutupkan periuk dan biar seketika hingga ayam agak empuk
3. Masukkan kentang
4. Kacau dan didihkan seketika
5. Tambahkan air secukupnya. Perasakan dengan garam, dan pati ayam.
6. Bila kentang empuk, tutupkan api. taburkan daun bawang dan daun sup yang dihiris halus

NASI

Guna beras biasa je, cuma pastikan penggunaan air agar nasi tidak lembik atau keras

sedikit kulit ayam**(untuk naikkan bau2 ayam sikit) dah name nasi ayam kannn :P
1 inci halia
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
2 batang kulit kayu manis dan 2 kuntum bunga lawang
3 sudu besar mentega / minyak sapi / marjerin (xyah pon xpe)
2 sudu besar pati ayam** (xdop pon xpe boss)
sedikit garam
sedikit kunyit (kasi warna kuning)
1 @ 2 cawan sup ayam dari resepi di atas
Air secukupnya

****
1. Basuh beras hingga bersih.
2. Masukkan sup ayam dan air secukupnya (ukuran airnya sama seperti memasak nasi biasa)
3. Masukkan serbuk pati ayam dan garam. Kacau dan rasakan masinnya. Bagi rasa masin tu sikit2 je... biasanya saya letak 1 sudu je garam.
4. Dalam kuali berlainan, panaskan mentega. Masukkan hirisan halia, bawang putih, bawang merah, bunga lawang dan kulit kayu manis. Masak hingga naik baunya. Tuangkan kesemua tumisan tadi kedalam beras tadi. . Masak seperti biasa hingga masak. kacau beras semasa ianya mendidih dan bila airnya kering untuk memastikan ianya masak serata dan bumbunya juga.
                             
lingkupkan bahan2 yang sudah ditumis ke dalam periuk nasi

rupa nasik ayam yang telah siap :)) testimony nasik ayam sebelom dimasak dan selepas dimasak (bnyk sngt pengaruh HERBALIFE nihh :P jelirkan lidah)

SAMBAL KICAP

5 sudu besar sos tiram
1 cawan kicap manis
2 senduk sos lebihan perapan ayam (sebab tu bahan perap dikisar denagn secawan air)
2 senduk sup ayam
sedikit air





                                           


SELAMAT MENCUBA, KOMPEM JUARA MASTER CHEF ~..~

No comments:

Post a Comment